Det bästa med Berlin

Efter att ha bott här i fyra år kan jag nu börja lägga fingret på vad det är jag gillar med Berlin:

 • De långa sommrarna. Även om det emellanåt svalnar och regnar börjar sommardagarna överraska oss redan i april med sina tjugoplusgrader.
 • Den milda vintern. Januari och februari kan kallas vinter, men många gånger är det bara ett skämt. Har vi tur har vi bara en vecka snö och ingen slask. När det regnar här på vintern är det varmt regn.
 • Vardag blandas med turiststråk. Jag kan när som helst byta om från vardagsläge till turistläge och åka till diverse turistattraktioner och känna på storstadspulsen som i vardagen blir en normal kuliss.
 • Övergivna byggnader och marker. Vill man vara äventyrlig kan man hoppa över stängsel och gå och upptäcka hur ett övergivet sjukhus, ett övergivet utkikstorn, eller ett övergivet tivoli ser ut.
 • Hundarna är lugna. I Berlin är jag inte rädd för hundar. De hoppar inte, skäller inte, och är inte det minsta intresserad av dig. Egentligen borde man väl kalla dem apatiska. I Finland är hundarna annorlunda – ivriga. Här springer de lösa längs med sina hussar och mattar och gör ingen människa förnär. Jag har för mig att de går en kurs i tysk disciplin genast som valpar. Finns det någon annan förklaring till detta beteende? Många tyskar kunde dock gå en kommunikationskurs gällande hundspråk. En stor del verkar nämligen inte förstå att hundar inte förstår tyska, oberoende av hur arg och pinsamt förnedrande man låter. Förslag till kursnamn: Sluta skäm ut dig själv på offentliga platser. Du står och skriker åt ett djur.
 • Trygga områden. Mitt i natten och fullt av knarkare och hemlösa, men trygg som en mört känner man sig. Därför är jag så förvånad varje gång jag läser Berlins dagstidningar, som publicerar rubriker om misshandel, rån och dråp.
 • Billiga menyer. Folk lever sociala liv längs med gatornas restauranger och caféer. Det är medryckande även om man bara går förbi på väg till apoteket. Att samla ihop sina vänner och träffas över frukost, lunch eller middag är inte svårt, och även de fattigaste vännerna har alltid råd att svara ja.
 • Dansskolorna. Här finns ett flertal chanser till att utvecklas på alla plan som kan intressera en. Eftersom Berlin är Europas New York är det heller inte svårt för kända professionella koreografer/dansare, som jag idoliserar, att resa hit och hålla workshops.
 • Elektro-sexklubbarna. Även om man inte går dit regelbundet känns det fint att veta att de finns och var de finns, och att man får gå dit igen om man vill, för att det är normalt.
 • Inget upplevs som konstigt eller mot normen. I Berlin får du verkligen vara dig själv. Ingen bryr sig om du är smutsig och slafsar runt i träningskläder med ena bröstvårtan synlig och håret svettigt, eller om du är transsexuell eller klär dig smaklöst. Alla sorters typer trivs i Berlin! Och även om man kan känna sig uttittad på grund av Berlinarnas sätt att iaktta främlingar, är det ingen som gapar eller dömmer. Gloendet har troligtvis ärvts från Stasi-tiden när man var tvungen att hålla öga på grannar och medmänniskor…
 • Charmen med att bo ett stenkast från Soho House. Jag åker förbi detta världsberömda VIP-hotell varje dag på väg till och från kontoret. Ett flertal Hollywoodstjärnor bor och festar där medan de spelar in filmer i Berlin och har filmpremiär på Potsdamer Platz. Charmigt.
 • Möjligheternas stad. Här pratas inte om arbetslöshet eller lama. Här pratas om nya projekt och arbetsmöjligheter och personlig utveckling.
 • Att bara kunna vara. Hemma i Finland måste man planera sin framtid i ett väldigt tidigt skede. Man måste bestämma sig för vilket yrke man vill ha, var man vill bo, vilken typ av boende man ska köpa, och hurudan bil man ska gifta sig med. Modellen för vuxenlivet är gjuten i sten och det är väldigt få som inte följer den, kanske för att man inte kan. Man tjänar på att köpa boende istället för att betala hyra varje månad. Man måste äga bil eftersom det knappt finns någon lokaltrafik. Är man inte förlovad senast som 29-åring går man mot strömmen. I Berlin får du slappna av och leva som du vill.
Advertisements
Standard

4 thoughts on “Det bästa med Berlin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s