Se över dina shoppingvanor. Tänk på vad det är du bidrar till.

Sedan jag flyttat till Berlin, och flyttat fyra gånger inom Berlin, har jag gått igenom innehållet i min garderob flera gånger och sorterat bort sådana plagg jag inte använder och som jag inte kan sy om så att jag skulle tycka om dem igen. Sånt som ändå är användbart skickar jag till välgörenhet varje gång. Jag gillar att städa bort sånt jag inte längre använder eller tycker om. Jag gillar att ha mycket plats och att inte hålla massa grejer i förråd. Det är en befriande känsla och ett beteende som jag haft nytta av när jag flyttat runt i Berlin under de senaste åren.

För att hålla garderobens innehåll till ett minimum har jag sett över mina shoppingvanor och valt att gå efter en del regler.

1. Shoppa inte. Köp. Sedan jag slutat studera har jag också slutat shoppa och impulshandla. Istället köper jag bara nya plagg då jag absolut behöver något. Har jeansen gått sönder i skrevet köper jag ett par nya. Och varje gång ett gammalt plagg blir nopprigt och formlöst, påminner jag mig själv om att:

2. Inte köpa fler plagg i det materialet. De håller inte fler än fem tvättar. Istället satsar jag på hållbara naturmaterial. I jakt på dem har jag hittat en hel del plagg från herravdelningen! Det är bevisat att herrplagg ofta är sydda i bättre kvalitet, eftersom herrmodet inte behöver producera plagg efter så många olika mönstermodeller som dammodet måste. Herrmode är således billigare att producera, och det syns i plaggens kvalitet. Skjortor, t-shirts, baggy jeans och annat som passar till oversize-modet som inte går ur stil, hittar du i mest hållbara material på herravdelningen.

3. Sy om sånt som blivit trist. Man kan göra mycket med bara nål och tråd, så länge man har tålamod och nån slags vision över vad du gör. DIY är trendigt och därför är det okej om något ser lite självgjort ut. Man kommer undan med mycket tack vare dagens slitna trender. Om inte annat så finns det symaskinscaféer i Berlin och en symaskin hemma i Österbotten.

4. Prioritera enkla klassiska plagg i hållbara material. Köp inga plagg i konstiga färger och tryck som inte används mer än en säsong. Inget polyester eller viskos. Köp plagg som är lätta att matcha med de plagg du redan äger. Jag var nyligen tvungen att slänga bort fyra t-skjortor i viskos som hade tryck och text på framsidan. Den trenden höll inte länge innan den blev… “råisig”.

5. Tänk på masskonsumtionen och varifrån dina plagg kommer – vem som sytt dem och under vilka arbetsförhållanden. Det är lättare sagt än gjort i ett samhälle där vi bombarderas med förebilder, trender och erbjudanden. Men vi behöver verkligen inte alla de där plaggen! Tänk så många flygbiljetter och hotellnätter man får bokade för samma pengar som så lätt “investeras” i shopping. Jag gick nyligen på utställningen “Fast Fashion: The Dark Side of Fashion” i Hamburg. Där visades bland annat PETAs videor på hur illa djur behandlas när deras päls och ull tas till vara, och till och med slits från deras skinn. Där visades en dokumentär om några kvinnor som jobbade och fortfarande idag jobbar med att sy och riva kläder i stycken i de mest icke-ergonomiska arbetsförhållanden. Där visades hur kemikalierna som används för att producera plaggen förgiftar jordmånen och arbetarna. Det är det här som modeindustrin är. Inte modeller, trendkrav, och “seasonal must-haves”. Utställningen står kvar tills 20.9 och rekommenderas varmt eftersom den öppnar upp nya perspektiv.

I och med mina begränsade shoppingvanor blev det också betydligt lättare att hitta något att ta på mig om morgnarna. Största problemet överlag brukar vara att jag inte känner för vissa färger eller formen (oversize/tight), och jag avskyr varje gång det tar mer än en minut om morgnarna att bestämma mig. Jag läste den här artikeln i Harper’s Bazaar om en kvinnlig art director som numera alltid klär sig i samma outfit till jobbet. Hon tröttnade på att lägga ner tid på att välja kläder om morgnarna, och tröttnade på att killarna på hennes kontor slapp undan eftersom de bara hade att välja mellan en mörk kostym eller en annan mörk kostym. Hon bestämde sig helt enkelt för att också börja följa en dresscode på jobbet och bestämde sig för svarta byxor och vita blusar. Där är jag nog ändå inte än…

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s