Vad är en profilbild? Dating och attraktionsattribut.

Jag har skrivit om ämnet tidigare. Berlin är ett ypperligt exempel på en stad perfekt för singelliv. Samtidigt är Berlin en stad där det är näst intill omöjligt att hitta någon som vill ha en allvarligare relation. Folk kommer och går – platslösa, tidlösa, tyskar, utlänningar, internationella, individuella. Det är svårt att lära känna någon i en storstad eftersom de flestas Berlinvistelse har ett bäst före -datum, och de som stannar är ofta upptagna med sina planer och projekt; för ärligt talat, hur ska de annars lyckas slå igenom här?

Så oberoende av hur många dejter jag går på verkar Berlins singelpool vara ett bottenlöst hål där ingen är intresserad av ett förhållande. Samtidigt är ju jag självklart inte heller intresserad av alla jag träffar. Men under den här valsen har jag börjat märka av hur annorlunda kriterier och attraktionsattribut det är som gäller beroende på om man sållar singlar på krogen, på en dating app, eller bland vänner och bekanta.

Vissa kanske hittar ett seriöst förhållande genom en dating app, men när man ska matchas ihop med en främling på basis av ett profilfoto blir det hela väldigt ytligt och ointressant. Du har inget annat att gå på än de där fotona, som endera är av dålig kvalitet, förnedrande selfies, eller överambitiösa resebilder där killarna står på händerna, vandrar i öknen, surfar eller hoppar ur flygplan. Vad är det för en övernaturlig typ? Och hur ser han egentligen ut bakom all mundering? Har han ens ögon under de där skyddsglasögonen? Och vad är då en profilbild sist och slutligen? Faktum är att jag inte skulle ha klickat “ja” på en enda kille jag tyckt om under mina 28 år, om jag bara hade haft deras ansiktsbild att utgå ifrån. Det säger ju allt.

På krogen är man inne i en live 3D datingpool där man också går på ytliga egenskaper i första hand, men samtidigt har man möjligheten att läsa av kroppsspråk och attityd, och du kan prata med dem där och då. Om det då finns en personlighetskemi mellan er har du något att gå på, och då spelar inte utseendet så stor roll. Åtminstone inte lika mycket som det gör på en dating app.

Den tredje gruppen, killarna bland dina vänner och bekanta, de har till och med möjligheten att växa in på dig. De har möjligheten att göra ett första intrycket, ett andra intryck, ett två månader senare -intryck… Någon som inte alls var intresserad eller intressant till en början kan plötsligt skina till i solens sken, och då är du så långt borta från den där dumma ytliga logiken som ligger bakom en dating app.

Därför känns det här dejtandet ofta lönlöst. Och det är då man märker hur bra man mår av att bara fokusera på sig själv – ditt jobb, dina danslektioner, ditt skådespeleri, din lägenhet, och framför allt dina vänner och alla de där restaurangerna och barerna ni kan snurra in på.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s