Ett försök till att lämna Facebook steg för steg.

Jag gick med i Facebook 2008. Det var roligt till en början men blev snabbt en platform för angst och idag är det bara irriterande att vara beroende av att logga in, och att dessutom ha en informationsfeed full av reklam, videor, främlingars semesterbilder, och främlingarnas pojkvänners foton, samt ve och fasa, exens foton på sina nya flickvänner.

För mig är Facebook först och frmst en platform som ersätter sms. Att komma överens om en mötesplats och tidpunkt med ett gäng vänner blir råddigt och dyrt per sms. Facebook gör det lättare och klarare. Undrar hur många som ser Facebook som en ersättning till sms?

Till skillnad från många som avskyr att ha sina pinsamma föräldrar på Facebook är jag glad över att ha min familj där. Och det facto att familjen och bästisarna är så lätta att få tag på på Facebook, gör det svårt för mig att lämna sajten.

Men jag vill. Jag blir jätteglad och inspirerad när jag läser artiklar skrivna av personer som lämnat Facebook helt och hållet. Jag blir glad för deras skull och känner barnsligt mycket hopp om att jag ska klara av samma beslut. Att lämna Facebook skulle verkligen förändra sättet på vilket jag skulle hålla kontakt med folk, jag skulle vinna tid, och jag tror att jag till och med skulle känna mig fri.

Matt Steel skriver i The Huffington Post vackert om vad tid är och varför vi inte ska slösa bort vår tid:

There are two kinds of digital communication: those that improve our lives, and those that harm. If that seems too black and white for you, consider our second-greatest resource: time. Besides love, time is perhaps the most valuable thing we have. Though everyone this side of terminal illness or calamity has time in spades, it is limited and non-renewable. You can’t buy more of it. Compare time with money, which is distributed unevenly yet virtually unlimited for those with the wherewithal to create it. By all means, be careful when spending your hard-earned cash; but spend your time with ruthless discernment. The world has great need for your best work, words and wisdom. It has no need for wasteful or addictive habits.

 

Renee Jacques vidrör hur Facebook gör intrång i ditt privatliv och samlar in information om vem du är och vad du gör på nätet:

Facebook removed the option to keep your name hidden when people search you. They also forced people to control their privacy settings on a cumbersome item-by-item basis. Today, the only way to make sure certain people can’t access your profile is to block them. Or alter your name so it doesn’t appear when people search your real one. Or, of course, quit Facebook entirely.

Facebook released a study revealing that they were undergoing a new type of data collection in which they were tracking when people typed content out and then removed it without publishing. Their mission is to understand why users “self-censor” themselves in updates.

Därför har jag tagit beslutet att lämna Facebook stegvis. Mitt första steg är att radera alla de personer från min Vänner-lista vilka jag inte är i kontakt med. Det här har alltså inte att göra med att jag inte skulle tycka om dessa människor, utan handlar om att jag vill sluta använda Facebook en dag, och att jag hoppas att andra samtidigt ska inspireras till att göra detsamma, så att vi en dag kan tänka tillbaka på tiden när alla var på Facebook, och hur vi någonsin kunde tänka att det var smart av oss.

 

Advertisements
Standard

3 thoughts on “Ett försök till att lämna Facebook steg för steg.

  1. Kan förstå det mer praktiska behovet, men det går också att bestämma tider och sånt på andra sätt. Kanske lätt för mig och säga som aldrig har haft facebook, och kanske det är krångligare (?), men i så fall inget jag har lidit av överhuvudtaget. Kämpa på!

    PS. Läs Dave Eggers The Circle, då raderar du nog ditt konto illa kvickt!

  2. Pingback: Jag stängde mitt Netflix-konto. | feel my bicep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s